Часът на Земята! Загаси лампите за 1 час

01-03-2019

Какво е Часът на Земята?
Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Провежда се винаги в последаната събота на март от 20,30 до 21,30 ч. Тази година Часът на Земята е на 30 март.

По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Това е най-мащабната акция в света и започва през 2007 г. Инициативата израства в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.

- В България като израз на загриженост към чувствителната природа на високите планини, която също търпи негативно влияние от климатичните промени, има организирано нощно изкачване на Черни Връх. Походът е по точно обявен и мариран маршрут и в него може да се включи всеки желаещ.

Какво е 60+
Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на Частът на Земята:

- От помощта за възстановяване на стотици хектара увредена гора в Грузия до използване на социалните медии, за да насърчи хората в Австралия да заемат позиция за опазване на горите на Тасмания, част от световното природно наследство, Часът на Земята 2016 обедини хиляди в защита на великолепните гори на планетата. Тъй като повече от 250,000 дървета бяха засадени по света, действията на хората за пореден път показват, че заедно можем да засадим семената на по-добро бъдеще за един и за всички.

- Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.

- Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.

- През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар.

- В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.

- Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище.

- През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени


Ето няколко прости правила, които всеки от нас може да спазва:

1. Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток.
Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди. Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са значително по-ниски.

2. Не поддържайте стайната температура, твърде различна от тази навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25–28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15–18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна.

3. Намалете употребата на пластмаса. Пластмасовите продукти са удобни в забързаното ни ежедневие, но за съжаление са ужасяващи за околната среда. Когато пластмасата не се изхвърля правилно, тя често стига до океана, където застрашава морския живот. Нужни са ѝ стотици години, за да се разгради. При изгаряне пластмасата често отделя отровни газове, които не само са вредни за вас и околната среда, но и допринасят за глобалното затопляне. Заменете найлоновите торбички с такива за многократна употреба.

4. Посадете растения. Има нещо наистина терапевтично в отглеждането на растения. Цветята носят свежест между високите сгради и сивите настилки! Най-големият плюс на отглеждането на растения е, че грижейки се за тях, вие създавате по-силна връзка с невероятната природа, която ни заобикаля.

5. Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.

Разгледай продуктите на O'right