11 супер съвета за красива коса!

15-02-2022
 

Специално за всички онези дами, които мечтаят за дълга и здрава коса, разкриваме тайните за нейното постигане.

Вероятно повечето от представителките на нежния пол изпитват затруднения при провеждането на правилната грижа за косата си и допускат грешки, които ги отдалечават от мечтаната красива коса. Ето кои са основните неща, върху които да наблегнем или които да избягваме в ежедневната си рутина.

 


 

 
 

1. Създайте си здравословни навици

 
 

Да, храненето! Вероятно това е основният фактор за сдобиване с красива коса като от рекламите. Звучи клиширано, но все пак е истината – ние сме това, което консумираме. Приемайки здравословна и чиста храна, ще повлияем не само върху косата, но и върху цялостното състояние на организма. Добре е да поставим в основата на здравословния начин на хранене, храни богати на цинк, желязо, омега 3 и протеини, които насърчават възстановяването на космените фоликули. От първостепенно значение е приемът на витамини - A, B, C, D и Е, както и хранителни добавки, минерални соли и микроелементи. Нека не забравяме и приемът на вода, който е важен за благосъстоянието на целия организъм. Всъщност косата представлява една четвърт вода. На главата си средно имаме около 90 000 и 150 000 косъма, а 90% от тях все още са в процес на растеж. Ако тялото ни страда от дехидратация, обаче, този растеж драстично намалява. A увеличеният прием на вода води до лъскава и мека коса и значително намалява косопада. 

 
 

 

2. Разресвайте внимателно

 
 

Разресвайте косата си внимателно, особено когато е мокра или влажна. Тогава тя е най-уязвима на накъсване. Силното търкане с хавлия с цел изсушаване води до начупване на косата, а грубото разресване я накъсва и я кара да изглежда изтощена. Разделете косата си на секции, като разресвате всяка секция поотделно. Този ритуал ще предпази косата от увреждане или накъсване. От първостепенно значение и е четката, с която разресвате косата. В днешно време съществуват множество варианти на избор за безболезнено и щадящо разресване, дори и при мокра коса. От основно значение е да изберете четка, която е изработена изцяло от естествени материали.

 
 

 

3. Минимизирайте топлинната обработка

 
 

Вредите, които настъпват в следствие на топлинна обработка, са безброй. Косата изтънява, изтощава се, спира се растежа ѝ, тъй като косъмът е лишен от неговите здравословни хранителни вещества и витамини. Възстановителният процес в следствие прекомерната употреба на преса и сешоар, е дълъг. За много от дамите е трудно да изключат от ежедневието си употребата на електрически уреди за стилизиране на косата. Именно затова специалистите са създали разнообразни продукти, с които поне можем да намалим вредното въздействие на топлината върху косата ни. Разбира се, продуктите за топлинна защита не могат да ни гарантират сто процентова защита от 200-градусова топлина, но играят важна роля в борбата за красива коса. Друга алтернатива на пресата, са множеството стилизиращи гелове и мусове, които оформят косата, без да ѝ нанасят вреда.

 
 

 

 
 

 

4. Подрязвайте краищата превантивно

 
 

Ако искате да ускорите растежа на косата си, скъсявайте я с няколко сантиметра периодично. Това ще я съживи, ще я дари със здравословен вид и ще помогне при оформянето ѝ. Важно е да имате предвид, че не е задължително това да се случва ежемесечно, противно на повечето съвети. В зависимост от начина, по който третирате косата си и продуктите, които използвате, косата цъфти в различна степен. Съответно и нуждите от подстрижка на цъфтящите краища са различни.

 
 

 

5. Хидратирайте косата си

 
 

Така необходимата хидратация винаги е неизменна част в грижата за красивата коса. Грижата за правилното хидратиране на косата започва под душа, където с правилните продукти – шампоан, балсам и маска се постигат добри нива на хидратация, но тя не бива да спира до тук. Препоръчително е след душ да се добави в рутинната грижа овлажняващо олио, крем, серум или еластисайзър. С тяхна помощ ще се постигне мощна хидратация на косъма, ще се намали цъфтежа, сухотата и косата ще е снабдена с необходимата ѝ защита от вредното влияние на околната среда. Разбира се, трябва да се има в предвид, че не е препоръчително и да се прекалява с разнообразие от продукти в рутинната грижа. Специалистите съветват да подбираме тези продукти, които работят за нас и според нашите нужди, като не прекаляваме, за да не постигнем обратен ефект, а именно утежняване на косата и омазняване.

 
 

 

6. Слагайте шампоан само в корените

 
 

Целта на шампоана е да премахне замърсяванията от скалпа. Препоръчително е масажирането на скалпа с пръсти, а не с нокти. Важно при измиването с шампоан е да се концентрираме върху скалпа, а не върху дължините, защото в противен случай ще предизвикаме тяхното заплитане и накъсване. Отмивайки шампоана, той се стича надолу по дължините и по този начин успешно премахва замърсяванията и от тях. Друго важно нещо е да изберете правилния шампоан според индивидуалните нужди на Вашата коса – така ще постигнете максимален ефект от употребата му и ще се сдобиете с красива коса.

 
 

 

7. Масажирайте скалпа си

 
 

Както знаем масажът е изключително полезен за цялото тяло. Точно толкова полезен се явява и в грижата за красива коса. Масажирайки скалпа си, стимулирате корените подобрявате кръвообращението и по този начин се стимулира растежа на здрава и красива коса. На пазара съществуват разнообразни ексфолианти за скалп, подходящи за всеки тип коса – скраб против косопад, скраб за обем, почистващ и т.н. С подобен род продукти ефектът е две в едно – стимулирате растежа на косата и едновременно с това решавате конкретен проблем.

 
 

 

8. Добавете стимулиращи продукти в ежедневната си рутина

 
 

Освен необходимата хидратация, косата се нуждае и от допълнително подхранване с разнообразни терапии и продукти за стимулиране на растежа. Подбирайки правилните продукти и добавяйки ги в ежедневната си рутина, не след дълго ще се сдобиете с изцяло ревитализирана нова здрава и силна коса. Стимулиращите продукти имат свойството да събуждат заспалите фоликули и да стимулират клетъчното обновяване и така карат косата да расте по-интензивно.

 
 

 

9. Предпазвайте косата си от UV лъчи

 
 

Прекомерното излагане на косата на слънчеви лъчи води до изсушаване на косъма, загуба на жизненост и здравина. Специалистите съветват да избягваме продължителното излагане на слънчеви лъчи или, ако такова е необходимо, да използваме подходящи слънцезащитни продукти или шапка, кърпа, с които да защитим косата си от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Използвайки правилните кремове за коса или балсами без отмиване, значително се редуцира вредното външно влияние на околната среда.

 
 

 

10. Регулирайте температурата на водата

 
 

Колкото по-гореща е водата, с която мием косата си, толкова по-чувствителен става скалпа. Прекалено горещата вода пресушава и травмира косата. Без значение от сезона, специалистите съветват да изплакваме косата си винаги с хладка вода, дори и накрая на самото изплакване, ако не ни е приятно да се къпем с хладка вода. Изплакването на косата със студена вода стимулира кръвообращението на главата, което от своя страна влияе върху растежа на косъма и придава невероятен блясък. Друго полезно свойство на хладката вода е, че тя редуцира омазняването на скалпа.

 
 

 

11. Носете косата си пусната

 
 

Използването на стегнати ластици и щипки за коса от своя страна нанасят вреда върху косата. Редно е да разпускаме косата си при всяка възможност, защото по този начин ѝ позволяваме да диша. Постоянното стилизиране, връзване и третиране по какъвто и да било начин, затормозява косата и ни пречи да се сдобием с мечтаната красива коса. А прекалено стегнатият ластик изпъва косата и така отскубва косъмчета.

 
 

 

Грижата за красива коса не е еднократен процес, това е рутина, ритуал за красота. Подбирането на подходящите продукти според индивидуалните нужди на всяка дама е изключително важен компонент от грижата за косата. Балансираната им и правилна количествена употреба също от своя страна оказва влияние върху визията на косата. Известно е едно правило – колкото повече старание влагаме в нещо, то със сигурност ще видим желания резултат.