Как да имаме по-здрав скалп?

18-01-2018

Определено се насладихме на почивните дни, но Януари е време да започнем на чисто. За да го направим е нужно да помислим не само за нашата коса, но и за нашия скалп. Месецът на промените дойде! Понеже не искаме да пропуснем някой ключов момент, решихме да се обърнем към експерт, за да получим отговорите на всички въпроси, които ни вълнуват относно здравия скалп. Анабел Кингсли - директор по комуникациите и главен трихолог във Филип Кингси, ни помогна да разберем как да започнем да се грижим по-добре за кожата на главата.

Скалп Детокс 101

„Тъй като скалпът е обкръжаващата среда на нашата коса, е от особено значение да го поддържаме чист и здрав, за да можем да имаме  също толкова чиста и здрава коса. Трябва да се грижим за кожата на главата така, както се грижим и за кожата на лицето”, съветва ни Анабел. „В крайна сметка скалпът е просто продължение на кожата на челото и се подлага на същото замърсяване от агресорите на околната среда като тези на лицето”,  ни напомня тя. За здрав скалп е изключително важно да използваме правилния за нас шампоан.

 

Ако е възможно, Анабел препоръчва ежедневното използване на шампоан и не по-голяма честота от 3 дни между измиванията. За да регулирате излишния себум, е необходимо да използвате хидратиращ тоник за кожата на главата, който ще поддържа скалпа ви чист и ще остави усещане за свежест. За да бъде по конкретна, Анабел препоръчва хидратиращия тоник Philip Kingsley Scalp Toner (39.90 лв.). ”Съставките, които трябва да търсите в един продукт са: билката Вещицата Хейзъл (позната още като Вещица леска) и Ментол”, казва тя. Ако имате чувствителен скалп и проблеми като лющене и сърбеж, то трябва да използвате антибактериален шампоан като Philip Kingsley Flaky Itchy Scalp Shampoo (41.90 лв.). „Както вашето лице, така и вашият скалп се нуждят от ежедневна грижа”, добавя Анабел.

„Както кожата на лицето, така и кожата на главата трябва поне веднъж седмично да се „поглези” с ексфолираща маска 20 минути преди шампоана и чак тогава да се измие, както обикновено. Ние създадохме маската Philip Kingsley Exfoliating Scalp Mask (12.90 лв.), която съдържа съставки като: цинк, който позволява да се контролира производството на себум, алое вера, която има изключително успокояващо и хидратиращо действие, както и бетаин салицилат – нежен ексфолиант”, споделя Анабел.

В крайна сметка, състоянието на косата ви зависи от състоянието на скалпа ви. Толкова е просто – здрав скалп, здрава коса. Проблемната кожа на главата може да възпрепятства растежа на нова коса. „Много е важно да поддържате скалпа здрав и ексфолиран, защото противното би могло да доведе до косопад”, споделя ни Анабел.

Въпреки това, внимавайте, когато използвате ексфолиращи продукти, защото някои от тях може да са прекалено груби и агресивни и да доведат до раздразнения и зачервяване на скалпа. Анабел също ни предупреждава да не използваме прекалено мазни продукти, наситени на масла, в процеса на лечение на кожата на главата – например всички видове кокосово масло. „В повечето случаи пърхотът е мазен, а не сух и маслата ще направят пърхота още по-упорит”, казва тя.

Ако искате да детоксикирате скалпа си, Анабел съветва първо да промените начина си на хранене, тъй като храната, която ядем, е пряко свързана със здравето на скалпа. „Ако кожата на главата ви е раздразнена, сърбяща или лющеща се, обърнете внимание на храната, която приемате” съветва тя. „Има някои напитки и храни, които са способни да „разбунтуват” скалпа. Най-често срещаните дразнители се съдържат в пълномаслените млечни продукти като: сирене и сметана, в пикантните храни и десертите, любимото бяло вино и шампанското”, разказва Анабел. „Естествено, проблемните храни са индивидуални за всеки, затова опитайте се да разберете кои са вашите, като постепенно започнете да ги елиминирате”, добави тя. Красотата наистина започва  отвътре навън!