Феноменалната  сега с -30% отстъпка

Защо защитата на косата от слънцето е от изключителна важност?

01-06-2023

 
Вече сте наясно с това колко е важно да нанасяте SPF върху кожата си през цялата година, но е лесно да забравите, че UV лъчите също могат да окажат влияние върху косата Ви. Считайте това за приятелско напомняне: слънцезащитната грижа не тряба да се ограничава само до скалпа, тъй като тези вредни UV лъчи биха могли да оставят кичурите Ви сухи и накъсани, като същевременно причинят избледняване на цвета. Тук разкриваме как можете да се предпазите от увреждане причинено от слънцето през летните месеци, но и също така да запазите цвета си свеж, а косата перфектно подхранена, независимо от времето...
 
ЗАЩО СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА ЗА ВАШАТА КОСА Е ТОЛКОВА ВАЖНА?

Топлинното увреждане на косата не е причинено само в следствие на прекомерна употреба на сешоар и преса. Слънцето също може да изгори кичурите Ви, оставяйки ги сухи и крехки. UV лъчите имат безброй отрицателни ефекти върху косата, като започнем с дехидратацията. Подобно на изгорялата кожа, на изгорялата коса й липсва влага, което я прави податлива на накъсване. В допълнение, ако боядисвате косата си, слънцето може да промени цвета Ви по неочаквани начини. Ако имате късмет той ще има плажна и светла визия, но в повечето случаи ще избледнее и ще стане меден или оранжев. Оставете кичурите тип „целуната от слънцето коса“ на професионалистите и не забравяйте да защитите цвета си от слънцето между посещенията в салона. В противен случай косата Ви може да се нуждае от корекция на цвета или драстично подстригване, за да се елиминират разединените краища.
МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ СЛЪНЦЕЗАЩИТА ВЪРХУ КОСАТА СИ?

Можете да използвате слънцезащитен крем върху косата си, но не просто SPF. Защитата, която използвате върху лицето си е идеална за кожата Ви, но не и за скалпа и дължините Ви. Въпреки че може да предпази „пътя“ и линията на косата Ви, SPF често се оказва твърде тежък за косата, като в резултат на това води до омазняване и утежняване – вероятно далеч от плажната визия, която търсите. Така че е необходима употребата на специализирани формули, които са предназначени да предпазват невидимо Вашите кичури. Ако линията на косата Ви е видима и се страхувате да не изгори, използвайте въхра на пръста си и по този начин нанесете слънцезащитен крем за лице върху нея и всяка друга открита част от кожата на главата.
 
5 НАЧИНА ЗА ЗАЩИТА НА КОСАТА ОТ УВРЕЖДАНЕ ПРИЧИНЕНО ОТ СЛЪНЦЕТО
  1. „ОТМИЙТЕ ЛЕТНИЯ ДЕН“

Въпреки че никой шампоан не може да отмие ефектите от UV лъчите, подхранващата формула ще спомогне за укрепване на косъма, като го направи по-устойчив. Опитайте почистващия шампоан след слънце от линията на Wella Professionals Invigo Sun. Той почиства косата от солената вода, пясъка и хлора, като го превръща в „задължителен“ и незаменим продукт по време на лятната почивка. Когато пясъкът и морето не са част от плановете, шампоанът за интензивно възстановяване от линията Fusion е с изключително подходяща формула, която работи в посока за минимизиране на накъсването и укрепване на косъма.

 

  1. НАНЕСЕТЕ ДЪЛБОКО ВЪЗСТАНОВЯВАЩИ МАСКИ
Направете дълбоко кондициониращия продукт или маска част от седмичната си рутина. Експресната грижа с изплакване от линията Invigo Sun е нашият избор, когато времето е от съществено значение, тъй като бързо успокоява сухата, изгорена от слънцето коса, благодарение на съчетанието на масло от кайсия и провитамин B5. Интензивната възстановяваща маска от линията Fusion също осигурява страхотно подхранване с кремообразна формула, която работи в рамките на 5 минути, укрепвайки увредените кичури коса. Подобно на шампоана, нито една грижа с изплакване или маска не могат да предпазят косата Ви от UV лъчите, но подхранването ще й осигури допълнителна сила, когато има най-голяма нужда от нея.
 
    3. ПОКРИЙТЕ КОСАТА С ШАПКА ИЛИ ШАЛ

Най-ефективният начин да предпазите косата си от слънцето е да я държите покрита. В дните, когато UV индексът е висок, използвайте шал или шапка с широка периферия, за да прикриете косата и по този начин да предпазите цвета си. Ако се намирате на плажа или край басейна и косата е покрита, това открива пред Вас прекрасна възможност да нанесете грижа без изплакване върху изсушените дължини и краища. Нанасете с движения подобни на разресване 1-2 капки олио за коса от линията Oil Reflections, след което завържете копринен шал отгоре, легнете и се отпуснете.
     4. ОПИТАЙТЕ ДА ИЗБЕГНЕТЕ ИЗЛАГАНЕТО НА КОСАТА НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ТОПЛИНА

Ако денят е бил особено горещ и слънчев, избягвайте излагането на косата си на допълнителна топлина, като оставите сешоара и пресата настрана. Ако топлинната стилизация е задължителна за постигане на Вашата визия уверете се, че сте предпазили косата с помощта на EIMI Thermal Image, защитен спрей, който подсилва блясъка, като същевременно предпазва косъма от температура до 220 °С. Работете със стилизиращи инструменти със слабо напрежение, за да не стресирате косата прекалено. Обмислете опцията за ниска опашка, „бохо“ плитки или отпусната коса, за да избегнете силното дърпане на крехките кичури.
     5. НАМОКРЕТЕ КОСАТА С ВОДА ПРЕДИ ПЛУВАНЕ

Добре, този съвет не е свързан точно със слънцезащитата, но ако обичате да плувате в басейн или море/океан ще бъде изключително полезен по време на следващата Ви почивка. Преди да отидете да плувате не забравяйте да намокрите косата си с чиста вода (например, от душа), така че да достигне точката си на насищане, което означава, че тя не е способна да абсорбира нищо друго. Това затруднява навлизането на хлор и солена вода и причиняването на увреждане. Ако насищането с вода не е приложимо във Вашия случай, опитайте да държите косата си вързана високо, така че да избегнете досег с водата и тя да остане защитена.

Следвайки тези съвети ще защитите косата си и тя ще остане бляскава и подхранена, независимо дали навън вали дъжд или грее слънце. Поддържането на косата в безопасност по време на слънчевите дни никога не е било толкова лесно!